Nå har marihønene våknet opp i hagen min :) Litt trøtte etter en lang søvn, men klar for ny sesong som nytte og nytedyr i Moseplassenhagen.
Marihøner er et av de insektene som de fleste synes er koselige. Vi er opplært til å like den helt fra vi er barn og de fleste tar godt vare på marihønene sine. Ikke minst fordi marihøna i tillegg til å ha et lite skummelt utseende også har en stor nytteverdi ved at de spiser bladlus.
Marihønene starter livet som egg, blir til larve, som forpupper seg og så til slutt får den den billeformen vi kjenner den som. De overvintrer som biller. Larvene ser på ingen måte ut som marihøner og de er ganske ulike hverandre også. Nedenfor finner du bilder av ulike stadier av syvprikksmarihøna. La det være en liten påminner på at det ikke bare er de insektene du kjenner igjen som er nyttige… Jeg tror mange hageeiere dreper larver på automatikk, uten å tenke over at det de dreper ikke nødvendigvis er et skadedyr. Og det er synd. For de fleste småkrypene kan godt sameksistere med oss i hagen uten at hagen blir noe styggere – og som takk gir de deg nye hageopplevelser.
Det finnes 54 arter av marihøna i Norge. Bioforsk har laget en kjempefin plansje som viser de vanligeste norske marihønene, anbefales!
.
Neste helg er det Hagemesse på Lillestrøm. Der skal jeg ha en liten visningshage, og holde foredrag rundt temaet levende hager, altså hager hvor en ønsker små hagegjester som marihøna velkommen. Les mer her. Det er mange av insektene i hagen som er nyttige, de fleste faktisk, så la gjerne marihøna inspirere deg til å skape en levende hage :)
.
Aller første bildet av marihøne er tatt av meg.
Bildene under her av egg, larve og puppe er tatt av Gilles San Martin. Ble du nysgjerrig på marihønelarver så anbefaler jeg hans flicker-samling. (Bildene lisensert med Creative Commons og lånt med tillatelse)