Quantcast
Channel: Moseplassen » insekt
Viewing all 39 articles
Browse latest View live

Den vakre dagpåfugløyesommerfuglen!

$
0
0

Sommerfuglen dagpåfugløye er en meget velkommen gjest i hagen :) Virkelig flott å se på med skarpe farger og et utrolig artig mønster.Blomsten den spiser på er sommerfuglbusk, en storfavoritt hos alle sommerfuglene jeg får besøk av.
Les fakta om dagpåfugløyesommerfuglen her.

PinterestDel


Humle og hebe

$
0
0

Hebe er nytt bekjentskap i høstkrukken, en suksess jeg nok skal gjenta til neste høst. Det er egentlig en flerårig plante, men ikke herdig her hos meg så den må kjøpes på ny hver høst. Har stått utenfor her nå og blomstret vakkert i omtrent tre uker, og ser ikke ut til at den har tenkt å slutte med det første. Skikkelig humlemagnet er det også, fint med litt ekstra liv fremfor stuevinduene, og fint å hjelpe humlebestanden på tampen av sesongen :)

Oppdatert: Etter oppfordring har jeg lagt til ekstra bilder som viser hele planten:


PinterestDel

Humlevennlige planter for tidlig vår

$
0
0

Har du fått med deg at det er krise nå med humlene? At de er i ferd med å dø ut?
Om vi ikke gjør noe drastisk ganske fort så vil store deler av den Norske humlebestanden dø ut i løpet av fem år, og det vil ha store alvorlige konsekvenser for plantene våre. Både de vi ser på, men også for matplantene vi har privat og i landbruket. Humlene er en av mange som driver bestøvning, noen planter greier seg ikke uten, andre kan bruke andre bestøvere, men det er ikke nok av de heller. Humlen er spesielt viktige i nordisk klima ettersom den er langt mer hardfør enn feks bier og fint kan fly i kaldt og vått vær.

I år kjører miljøverndepartementet i gang en stor kampanje, med seg på laget har de blant annet hageselskapet. Alle må være med å dra lasset nå skal vi få gitt humlene gode betingelser, og DU som har en balkong eller hage kan bidra.

paskelilje-humle

Det er ikke vanskelig for oss hageeiere å gjøre livet til humlene bedre, og å ta hensyn til humlene gir ingen negative konsekvenser for oss. En humlevennlig hage er minst like fin som en mindre humlevennlig.

Jeg kommer til å blogge mye om å lage humlevennlige hager i år, og starter opp med en liste over humlevennlige planter som blomstrer tidlig. Humlene overvintrer i Norge og våkner stort sett tidlig på våren, og når de våkner opp så er det viktig at de har god tilgang på mat fra dag en, det påvirker nemlig hvor mange egg humledronningen legger. Mat for en humle er nektar, og de aller fleste planter tilbyr nektar til hagegjestene, men det er ikke alle som har mye, og det er slettes ikke alle som tilbyr det på en slik måte at humlene får tak i det. Ulike humler har dessuten ulike snabler, så det som passer for en humle passer ikke nødvendigvis for en annen. Det er derfor en stor fordel om du kan få til et bredt utvalg av planter slik at det alltid er noe som blomstrer, og slik at du kan gi mat til ulike humlesorter.

.

Humlevennlige planter for tidlig vår:

perleblomst-humleplanteStauder og løkblomster:

  • Snøklokke. Små hvite blomster, lav løk. Bilde.
  • Vinterblom. Gule blomster. Lav staude, knoll. H5.
  • Julerose. (Helleborus niger) Hvite blomster og vintergrønne blader, 30 cm høy. H5. Bilde.
  • Krokus. Hvite, gule, rosa, lilla, blå blomster. Lav, løk. Bilde.
  • Perleblomst. Blå, lilla eller hvite blomster. Lav, løk. Bilde (til venstre).
  • Vårlyng. Hvit, rosa og lilla blomster, vintergrønn. Lav busk, 20-30 cm høy. H5
  • Vårvortemelk. Gule blomster, staude 30-50 cm høy. H7
  • Bekkeblom. Gule blomster mest vanlig, finnes og i hvit. Vokser vilt. Staude, 15-50 cm. H6

Busker og trær:

  • Blodrips. Busk 1,5-3 meter. Røde (rosa) blomster og blå frukter.  H3. Bilde.
  • Vårkornell. Busk 3-5 meter høy (i Norge). Små gule blomster på bar kvist.  H4.
  • Prydkirsebær. Tre. Lyserosa eller hvite blomster. Herdighet varierer på trær, men det finnes vel sorter opp til H4. Bilde
  • Prydeple. Tre. Hvite blomster.
  • Frukttrær: Plomme, kirsebær, eple.  Bilde.
  • Selje. Tre, vokser vilt og er vel ikke egentlig en prydplante, men har du plass så ta gjerne vare på selja, blomstene dens er regnet som humlens viktigste matfat på våren.
  • Spisslønn. (Vanlig lønn). Ikke noe du velger å plante i en liten villahage, de blir enorme. Men har du allerede en lønn i hagen så prøv å spare den. Den har  verdi for dyrelivet, både med pollen til insektene og som matkilde for fugl og ekorn. Bilde.

Utvalget av planter er gjort basert på Hageselskapets liste over humlevennlige planter. (Hageselskapet planlegger å utbedre denne listen så den vil være nede fra nett en periode i løpet av helgen. Dersom den er borte når du er innom så kom tilbake, jeg oppdaterer når den er oppe igjen). Det betyr ikke at humlene kun besøker disse, men at disse er noen av de som er ekstra populære. Jeg har feks hatt mye besøk av humler på påskeliljer i krukker, selv om disse ikke står på listen. H og tallet angir herdighet, du kan lese om herdighetssoner her.

Under finner du en bildekarusell. Du blar i den ved å trykke på piltasten, klikke på bildene, eller om du bruker smarttelefon eller nettbrett så kan du dra med fingeren. Bildetekst med navn på alle plantene.

 

Besøk nøkkelsiden for lenker til mer stoff om humlen, og er du blogger så utfordrer jeg deg til å bidra til å spre bevissthet!

PinterestDel

Humleplanter: Ni direktesådde sommerblomster (Hvordan fore mange humler for få kroner!)

$
0
0

Humla trenger hjelp! Dagens moderne og effektive landbruk og vårt ønske om at alt skal være så ryddig både i hager og grøftekanter gjør at humla sliter. Bestanden reduseres dramatisk og dette er meget alvorlig fordi vi er avhengig av humlen for å bestøve både prydplanter og matplanter. Faktisk er det så alvorlig at Miljøverndepartementet kjører kampanje for å redde humlen i år. Kampanjen heter «Summende hager» og lanseres litt senere på våren, men facebooksiden er allerede satt opp og rommer nyttig informasjon.

Du som har en balkong eller hage eller lyst til å bedrive geriljahaging kan bidra til å redde humlen, rett og slett ved å plante noen flere blomster! Jeg kommer til å levere en jevn strøm med humleposter her på Moseplassen fremover, bla lister over planter som humlene elsker. For to uker siden la jeg ut en liste over humleblomster som blomstrer ekstra tidlig. Den ble stor suksess og viser meg at dette er noe som virkelig engasjerer :)

Dagens liste tar for seg planter du kan så selv og som blomstrer i år. Det betyr at du kan fylle hagen eller grøftekanten med blomster, og det for bare noen få kroner. En pakke med frø koster lite (spesielt om du handler på nett, du finner noen utvalgte frøbutikker her). Alle ni kan du så rett ut i bedet, eller du kan så de allerede nå i en potte inne. (Og ja, jeg skal legge ut en bloggpost litt senere i år om hva man bør gjøre for å lykkes med å så direkte). Blomstene kan dyrkes over nesten hele landet, men bor du i de nordligeste fylkene så kan det være du bør tyvstarte de inne.

Og du, om du brenner for humlen eller bare ble litt nysgjerrig så må du komme innom igjen i begynnelsen av neste uke, da kan jeg by på noe skikkelig artig!

Ni sommerblomster humlen elsker:

hagepoppelroseHagepopelrose/ Månedslavatera, Lavatera trimestris
- Blomster i rosatoner, hvit og rød. 60-100cm.
- Trives best i sol, meget tolerant for regn, lang blomstring, god til snitt. Jeg hadde navnsorten ‘Silver Cup’ for noen år siden og var direkte imponert over hvor lenge den blomstret og hvor godt den tålte den våte sommeren.
- Svensk navn: Sommarmalva, Dansk:
Bilde tatt av meg, viser ‘Silver Cup’

svart-kornblomstKornblomst, Centaurea cyanus.
- Vanligest i blå og ca 60 cm høy, men du kan også finne hvite, rosa, lyslilla og mørklilla-burgunder i ulike høyder fra 20 til 80 cm. Se her for eksempler. Husk å ikke kjøpe de som er fylt.
- Kronbladene er spiselige. Godt egnet til buketter.
- Trives både i sol og halvskygge
- Svensk navn: Blåklint, Dansk: Kornblomst.
Bilde: Tatt av meg, viser ‘Black Ball’.

ingebrigtsen-prydbonne

pralbonne-sunsetPrydbønne, Phaseolus coccineus
- Blomstene ligner på erteblomster, kommer i mange ulike farger. Klatreplante, ca 200cm høy.
- Grønnsak som primært dyrkes for bønnene, men har stor prydverdi både pga blomstene og de dekorative bønnebelgene.
- Trives best i sol
- Svensk: Rosen bøna, Dansk: Pralbønne
Bilde: Bønner er tatt av Tove Ingebrigtsen, blomsten er tatt av Pia på Find Inspiration

 

abotnes-agurkurtAgurkurt, Borago officinalis
- Vanligest i blå, men selges også i hvit. Ca 70 cm høy
- Kan stå i både sol og halvskygge.
- Blomstene er spiselige.
- Svensk: Gurkört, Borag. Dansk: Hjulkrone, Agurkurt
Bilde: Av Anne Line Abotnes

blomstersjernen-jomfruJomfruen i det grønne, Nigella damascena
- Blå, rosa eller hvite blomster, 40-60 cm høy.
- Trives best i sol.
- Gode til snitt, spesielt vakre frøkapsler. Blomstene kan tørkes.
- Svensk navn: Jungfrun i det Gröna. Dansk:
Bilde: Blomsterstjernen

Totland-stovring-fenikkel
Fenikkel, Foeniculum vulgare
- 100-200 cm høy, gule blomster. Du kan også kjøpe bronsefenikkel som har bronsefargede blader.
- Grønnsak med spiselige blader, blomster og frø.
- Svensk: Fänkål, Dansk: Fenikkel.
Bilder: Til venstre søtfenikkel av Anders Totland, Frå hage til mage. Til høyre, blomst på bronsefenikkel av Pia på Find Inspiration

valmue-arneboeKornvalmue, Papaver rhoeas
- Naturlig form er rød, finnes også i hvit, rosa. Blir 30-80 cm høy
- Trives best i sol
- Vakre frøkapsler. Frøene er spiselige,
- Svensk: Kornvallmo, Dansk: Korn-valmue
Bilde: Av Ingvild Kjær Arnebø. Bildet i collagen er tatt av Anna Katarina Haaland.

RingblomstRingblomst, Calendula officinalis.
- Gul, orange og rød. 30-60 cm høy, finnes mange navnsorter. Ikke velg de som er helt fylt (så tett med kronblader at du ikke ser knappen), der kommer ikke humlen til.
- Kronbladene er spiselige. Ringblomst kan blomstre helt til frosten kommer. Godt egnet til buketter.
- Trives best i sol. Meget enkel å lykkes med.
- Svensk navn: Ringblomma, Dansk: Morgenfrue
Bildene av ringblomsten er tatt av meg.

anna-katarina-kaliforniavalmue2Kaliforniavalmue, Eschscholzia californica
- Gule, orange, rosa og røde blomster, 20-60 cm høy
- Trives best i sol.
- Svensk: Sömntuta. Dansk: Guldvalmue eller Californisk Guldvalmue
Bilder: Bilde til venstre er tatt av Anna Katarina Haaland, bildet i collage på toppen er tatt av Bier og Blomster

Angående bilder: Jeg pleier å ta alle bilder selv, men i dag er majoriteten av bildene lånt fra lesere. Det er kreditert for hver enkelt blomst. Merk også at det er to bilder i collagen på toppen som ikke gjentas i posten. Disse er hvit kornvalmue tatt av Anna Katarina Haaland og gule kaliforniavalmuer tatt av Bier og Blomster. Tusen takk til alle som har lånt bilder for at dere er med og sprer kunnskap om humlevennlige hager!

Jeg har faktisk planlagt å så alle disse plantene med unntak av jomfruen i det grønne. Hva med deg? Har du tenkt å så noen av disse i år? Eller kanskje du har sådd de før og har erfaring å dele? Bruk kommentarfeltet!


Kilder:
- Plantelisten er basert på liste over humlevennlige planter fra Hageselskapet. (Hageselskapet planlegger å utbedre disse listene så de vil være borte en periode i løpet av helgen, dersom lenken ikke funker når du er innom så kom tilbake!)
- Fakta om plantene er basert på egen erfaring, samt Urtekilden, boken Hageselskapets sommerblomster og diverse frøbutikknettsider.

Besøk nøkkelsiden for lenker til mer stoff om humlen, og er du blogger så utfordrer jeg deg til å bidra til å spre bevissthet!

PinterestDel

Humla trenger hjelp, tar du utfordringen? (+ Lær om humle og humlevennlige planter i video)

$
0
0

Zzzzz-zzzz-zzz :)
Hva er vel en sommer uten lyden av summende insekt? Og ikke minst, hva er vel sommer uten blomster og frukt?

Bestanden av humler er i sterk nedgang. Det betyr at det blir færre og færre av de generelt, og at enkelte humlearter er i ferd med å bli helt utryddet. Humlen er en utrolig viktig pollinator og uten den vil vi få dramatisk mindre frø, frukt og grønnsaker. Lengre ned i bloggposten finner du en flott video som forteller mer om problemet og om løsningene.

Vi må skape bevissthet om humlens problemer og inspirere hverandre til å hjelpe den lille skapningen! Derfor har jeg satt i gang en utfordring og jeg håper riktig mange vil delta.


Bryr du deg om humla? Har du lyst til å spre oppmerksomhet om den?

Dersom du har en blogg oppfordrer jeg deg til å lage en post om humlen, du har en unik mulighet til å påvirke! Innholdet i bloggposten er opp til deg, men få med en setning om at humlen er en trivelig fyr som er truet. Kanskje du har fin humleopplevelse å fortelle? Bilde av deg selv i humlekostyme? En humletegning, humlepyntepute eller humleskulptur? Eller kanskje du har lyst til å skrive humlefakta, om situasjonen med importhumlene, legge ut humlebilder eller dele videoen jeg har liggende nedenfor?

Dersom du nå tar utfordringen og skriver en post så er det supert om du i din post utfordrer tre andre bloggere til å ta stafettpinnen videre. Jeg veit at det hjelper på motivasjonen å bli spurt direkte.
Obs: Du trenger IKKE å vente på å bli utfordret av en annen blogger! Dette er en generell utfordring til alle, så bli med!

Tar du utfordringen? Slik gjør du det:
Skriv en bloggpost om humla. Husk å lenke hit til denne posten og videre til de du velger å utfordre. Besøk bloggen til de som utfordres og legg igjen en kommentar så de veit de er utfordret. Til slutt: kom hit til meg og meld din humlepost inn i lenkesamlingen nederst i denne bloggposten. Dermed får vi en oversikt over alle bloggere som vil humlens beste. Blogginnlegg må være på norsk, svensk eller dansk, (ja, dere har samme problemet i Sverige og Danmark).

Utfordringen er åpen for alle, og i tillegg så utfordrer jeg tre bloggere direkte:
1. Elin Ørjaseter 2. Rantenhagen 3. Hobbykokken


Lær om humla:  Hilde Hummelvoll og Tommy Tønsberg forteller i videoen under om humla, dette er den første av fire filmer, og den har aldri blitt vist før. Videoen er produsert for Miljøverndepartementet og Hageselskapets kampanje Summende hager. Les mer om humlen på deres facebookside.
Videoen er fri til å dele om du ønsker :)

Jeg har satt opp en egen humlelenkeside med pekere videre til alt fra humleplakat til nyhetsartikler.


 Loading InLinkz …



Slik legger du inn din lenke:
- Lag et NYTT blogginnlegg og publiser. (Du kan gjerne bruke bilder du har brukt før, men innlegget må være nytt)
- Trykk på blå knapp over her, og fyll så inn:
URL= Adressen til bloggposten. Til selve bloggposten, ikke forsiden av bloggen
Name: Bloggens navn
Email: Vil kun sees av meg, og vil kun bli brukt dersom jeg har noe jeg ønsker å kommunisere direkte til deg.
- Trykk «Next»
- Trykk på det bildet du vil bruke, og så enten på «crop first» (du kan selv beskjære så det blir kvadratisk) eller «add without cropping» (bildet blir beskåret for deg).
- Ferdig! Bildet ditt ligger nå øverst. Alle bilder i visningen blir grå dersom du har trykket på de for å markere at du allerede har besøkt bidraget)

Får du ikke til? Legg inn lenke til blogginnlegget i kommentarfeltet så fikser jeg for deg. Dessverre så hender det at den lenketingen ikke fungerer som den skal, så ikke bli for frustrert om den ikke er sammarbeidsvillig ;)

PinterestDel

Midd som haiker med humle

$
0
0

Den aller første humlen som besøkte meg i år hadde halsen full av noe merkelig. Jeg antok det var parasitter, men når jeg la ut et bilde på Instagram så fortalte @ylvusen at det er snakk om midd. Midden bor i humlebolet og haiker med dronninger for slik å spre seg. Den er ikke direkte farlig for humlen, den skader den ikke verken under haiken eller i bolet. Men, det kan bli ganske mange av de og det kan påvirke humlens flyveevne  så hun prøver å bli kvitt de ved å børste de av med beina.
- Les om midd på humle i denne kommentaren hos Norsk biologforening.

Humla er populær! Det summer og summer rundt på bloggene :) 18 bloggere har tatt utfordringen og skrevet om humla så langt, alle bloggpostene er samlet i utlysningsposten. Flotte humlebilder, oppfordring om å hage sprøytemiddelfritt, sjarmerende historier og humlesokker er bare noe av det du finner, så titt innom!
Og du, har du en blogg? Bli med og spe oppmerksomhet om humla!

PinterestDel

Gjør rom i hagen til små hagevenner i bolignød!

$
0
0

Humler, solitære bier, sommerfugler, flaggermus, fugler og mange andre små og store kryp søker boliger. Noen trenger bolig for vinteren, andre har behov akkurat når de har små barn. I naturen finner de seg jo steder å bo på egenhånd, men i hagene våre kan de trenge litt hjelp. Hvorfor det tenker du? Jo, rett og slett så har vi det ofte for ryddig, eller mangler nøkkelindivid som produserer boliger for andre. (Noen sorter humler bor gjerne i gamle musehull i bakken, mange fugler bor i gamle trestammer som er hullet ut av hakkespetter, osv).


Videoen kommer via kampanjen Summende hager, som holdes av Hageselskapet og Miljøverndepartementet. Del gjerne videoen videre :)

Hvorfor ha hagevenner?
1. De gir gode opplevelser: Fuglesang, nydelige sommerfugler som flapper forbi, et pinnsvin som stikker hodet frem
2. De gjør nytte for seg: Humler og andre polinatorer sørger for at du får frukt på trærne, fuglene spiser mygg, marihøna spiser lus. osv
3. Du bidrar til å opprettholde biologisk mangfold i Norge.

Hva kan du gjøre for kompiser i bolignød?
1. Ikke ha det så ryddig i hagen!
2. Kjøp eller bygg insektsboliger av ulik art, flaggermushus og fuglekasser. Humlehus finner du bla hos Natur og Fritid og I Gros hage. Begge har også div fuglekasser og flaggermuskasse og pinnsvinhus.
3. Ikke bruk gift! Du dreper ikke bare akkurat den ene lusa, du kværker også de som egentlig spiser lus, og dermed fratar du hagen mulighet til å rydde opp selv.

Les mer:
Jeg er veldig opptatt av å ha en levende hage. Legger til rette for små og større dyr med foringsplasser og boliger, med litt ulike soner i hagen hvor deler av hagen er nokså «vill» mens andre er mer «pryd» og med mange planter jeg veit settes pris på av pollinerende insekter som feks humlen. Du finner alle poster om dyr (og insekt) i hagen i kategorien dyr. Og jeg har en egen bloggpost om å gjøre hagen atraktiv for hagegjester her.
I år er det humlefokus her på Moseplassen i år, med en egen faktaside for humler, og en humleutfordring for bloggerene!

PinterestDel

Tett på: Mauren holder lusefarm på irisen min!

$
0
0

Naturen er forunderlig. Visste du at maur kan holde holde husdyr? Bladlus lever av å suge sukkerholdig saft ut av blader og deres avføring blir veldig søt og kalles honningdugg. Mauren elsker søte ting, og spiser gjerne honningdugg. Ikke så ulikt hvordan vi holder kuer så holder derfor maur bladluskolonier. De passer godt på lusa si, beskytter de mot fiender (feks marihøne) og ved behov så tar de de på ryggen og flytter de til bedre beiter. Ulike maur har litt ulik praksis, men noen maur henter ut honningduggen ved å suge den ut av bladlusas bakpart, og dette kalles faktisk å melke. Noen av maurartene har tatt husdyrholdet til det ekstreme og tar om høsten med seg noen luseegg til tua og overvintrere de der, og bærer de så pent ut på bladene igjen på våren.

Lus og maur er en del av hagen. Å utrydde de helt er både håpløst og idiotisk. Selv om lusa gjør skade på en blomst, så bidrar den og alle de andre krypene til et mangfold i hagen som lever av hverandre og hver gjør nytte på sin måte. Men, naturligvis kan bestander komme ut av kontroll slik at lus og andre skadedyr faktisk gjør skade, ikke bare lager noen små skjønnhetsfeil. (Og noen skadedyr er jo værre enn andre).

Lyst til å bli kvitt lusa di? Ikke sprøyt! Verken med insektsmiddel fra butikken eller grønnsåpevann for det skader mer enn bare skadedyrene. Tenk forebyggende ved å sørge for at plantene har det godt (rett plante på rett sted og nok næring og vann gir sunne planter som blir mindre utsatt for angrep). Og anlegg en hage hvor marihøner og småfugl trives (begge spiser lus). Og når/om du synes det blir for mye lus så kan du rett og slett drepe lusa ved å dra over blomsterknopper og blader med fingrene eller spyle de av med vannslangen.

Og du, lurer du på hva det lyse innimellom lusa på bildet under er? Luselik… mauren er en hard husdyrseier!

maur-lus1

Kilde til fakta om maur og lusekoloni

PinterestDel


Allium + humle = sant! (og skjønt)

$
0
0

I utkanten av kjøkkenhagen har jeg stående noen hvite alliumer av sorten ‘Mount Everest’ som nå blomstrer. Store runde hoder som pynter opp, men som også er nyttige! Jeg tenkte ikke på det når jeg plantet de i fjor, men allium er faktisk en god humleplante :)

Allium er et fellesnavn som brukes på mange ulike flerårig prydløk som du setter på høsten. Det finnes en rekke ulike sorter og jeg skal ikke gå inn i detalj på det nå, men det vanligste er noen med store lilla hoder, bla sorten ‘Purple Sensation’. Prydløk/Allium er i nær slekt med våre ulike tradisjonelle spiseløker og blomsten (og løken) er spiselige (iallefall så er både ‘Purple Sensation’ og ‘Mount Evererest’ og ‘Giganteum’ det). Så en kindereggplante dette altså: Vakker, nyttig for humlen, og spiselig!

Når det i tillegg er en veldig fotogen plante så blir det enkelt å være hageblogger ;D

allium-humle2

allium-humle1

PinterestDel

Ikke tråkk på han her! Hagevennen som jager vekk brunsneglene:

$
0
0

Dette er en boasnegle, eller boakjølsnegl da som han offesielt heter. Kalles også leopardsnegle og tigersnegl.
Vi har mange boasnegler i hagen, og jeg regner de som en av hagens aller viktigeste medhjelpere. Forskerene mener nemlig at han kan bidra til å holde brunsnegler unna. Den er nemlig ganske teritoriell, og jager vekk konkurrenter. Ikke veit jeg, men jeg har altså ikke brunsnegle (iberia/mordersnegle) enda vi stadig ser slike i nabolaget. Jeg tror nok at gråtrosten og stæren bidrar til å holde sneglebestanden lav også, men det har jeg da enda mindre bevis for ;)

Uansett. Boasneglene gjør lite skade. Jeg har ikke sett at den spiser på mine planter enda jeg har mengdevis av georginer, hosta og salat som jo alle er sneglefavoritter. Så, ettersom den ikke gjør skade, og faktisk muligens gjør nytte, så får den naturligvis være i hagen min :)

Hvordan er det hos deg? Verner du også om de stripete?

- Flere bilder under, se også en liten videosnutt her.
- For en par år siden filmet jeg at de parret seg, se videoen her.
- Les fakta om boakjølsnegl hos Bioforsk

 

boasnegle-2
«Værhårene» kan trekkes tilbake!

boasnegle-3
Bø! Vart du skremt nå?

PinterestDel

Se så ulike humlene kan se ut!

$
0
0

I år har jeg satser litt ekstra på planter som humlene digger, og det har gitt resultater, her er virkelig mye humler i år, også så mange forskjellige da!

Morsomme å fotografere er de dessuten, så det har blitt rimelig mange humlebilder i år :) Her er noen av de beste humle bildene, sammen med de beste humleblomstene:

allium
Prydløk. Allium ‘Giganteum’, ekstrem humlemagnet!

boenner
Bønner, moderat populær, krever nok spesialisert spiseutstyr på humla.

hosta
Hosta, kalles også av mange bladlilje. Var meget populær med denne humlen her som jeg nesten ikke så ellers i hagen. Dette er trolig en hagehumle (takk til Atle Mjelde for identifisering).

kryddertagetes
Kryddertagetes. Moderat populær.

allium-hvit
Allium. Første bildet er også en allium. Relativt godt besøkt.

toppsvinerot
Toppsvinerot, Stacys ‘Hummelo’

Humla er en viktig hagevenn som trenger din hjelp! Jeg holder derfor humlefokus på bloggen i år, du kan lese mer på nøkkelsiden for humler, og under stikkordet humler.

PinterestDel

Omsvermet!

$
0
0

Ikke bare jeg som liker georginer!

Åpne georginer, altså slike hvor du kan se pollenknoppen er gode kilder for nektar og populære hos både humler, sommerfugler og blomsterfluer. Se stikkordet humleplanter (nederst i innlegget) for flere populære planter.

georgine og sitronsommerfugl

georgine

blomsterfluer

georgine

PinterestDel

Høydepunkt fra 2013: Samfunnsnyttig hageblogging

$
0
0

2013 var et spennende og aktivt år og i januar har jeg tenkt å dryppe inn noen ulike høydepunkt. Jeg starter med humla, og den får være først ut fordi jeg synes det er fint å vise at selv om hage og Moseplassen mest av alt er hygge og kos, så kan hygge og kos også ha en samfunnsnytte!

Hager, balkonger og parker er ikke bare der for vår nytelse, de kan bidra til artsmangfold. Og artsmangfold er langt viktigere enn de fleste forstår. La oss ta humler og bier. Mange ser på de som irriterende og litt skumle skapninger mens de i realiteten er uhyre viktige for vår eksistens. For det er humlene og biene som sørger for at vi får bestøvning på svært mange av våre frukt og grønnsaksplanter. Uten de, ingen mat! Dessverre er bestandene av humler og bier i sterk tilbakegang, men vi kan hjelpe, og det er ikke vanskelig.

Jeg har vært oppmerksom på biene og humlenes utfordringer i en par år, men det var først i fjor jeg følte at jeg hadde overskudd nok til å sette meg skikkelig inn i det og lage godt stoff om det. Det resulterte i mange bloggposter om temaet, at jeg skrev om det spaltene mine i Norsk hagetidend og Norske hjem, ble intervjuet på radio.

Men jeg tror det som gjorde størst forskjell var en stor og uhyre populær bloggkampanje. Svært mange ble med og spredde kunnskap om humla, 120 av disse registrerte seg i denne oversikten! Og jeg fikk mengder med tilbakemeldinger. Både fra de som allerede var humlefans, men også fra folk som tidligere var skeptiske som når de forsto hvor nyttig (og ufarlig) humlen var endret standpunkt til å ha den som en kjær hagevenn.

humle-spir

bård-vegard-solhjell-anneHumlefokuset mitt skjedde i sammarbeide med Miljøverndepartementet og Norsk hagetidens kampanje Summende hager og resulterte i at jeg bla fikk møte daværende miljøvernminister Bård Vegard Solhjell. Og så ble jeg kjent med masse spennende fagpersoner som velvillig stilte opp og hjalp meg med fakta.

Og ja, humlene (og biene) et minst like viktig tema i 2014, så jeg kommer til å fortsette å blogge om den lille hagevennen. Håper det inspirerer enda flere til å plante humlemagneter i hagen, tilrettelegge for boligbygging og droppe unødvendig sprøytning!

Lyst til å lære mer om hvorfor humlene er viktige, og hvordan DU kan hjelpe de? Besøk nøkkelsiden, der finner du lenker videre til alt du trenger.

Del

Årets første humler på besøk!

$
0
0

I dag hadde jeg et møte her hjemme på stua med en mulig sammarbeidspartner. Vi satt i sofaen og pratet, og plutselig ropte gjesten ut: «se, en humle»! Og jammen var det ikke det, årets aller første humle :)

I går la jeg ut en liten oppfordring på Instagram om at maten var servert, nå kunne humlene komme. Og humler følger tydeligvis med på Instagram for plutselig var det hele fire sultne humler her.

Jeg har ikke så mye i blomst i hagen foreløpig, men jeg har passet på at mange av blomstene jeg har kjøpt for å ha i krukker er gode humleblomster. Den mest populære blomsten i dag var absolutt julerosene, noe jeg skjønner godt. Som du ser av bildet over her så bader jo formelig humlen i pollen :D

Og apropo krukker, i morgen kveld regner jeg med å være ferdig med oversikten over krukkeplanter som er egnet for frossne vårdager. Der blir det i tillegg informasjon om hvilken av de som er humleplanter så kom tilbake!

humler-helleborus-1

humler-helleborus-3

Del

Syv vårkrukkeblomster som humla digger:

$
0
0

Når dronningen våkner opp fra vinterdvalen sin så trenger hun frokost, inviterer du?
Lett tilgjengelig mat nå på våren øker størrelsen på ungeflokken hun kan produsere, og jo flere humler jo bedre for de bistår med den superviktige pollineringen av frukt og grønt.

Naturen tilbyr natuligvis lett frokost, blant annet er gåsungene på selja en fantastisk bra humleblomst. Men midt i boligstrøk er det gjerne ikke så mange seljer å finne, det er liksom ikke så mye natur igjen… Dessuten er det alltid digg med variasjon i kosten, og det kan vi balkong og hageeiere bistå med.

Her er syv planter som alle byr på deilig pollen og nektar, og som tåler de frostnettene de fleste hageeiere fortsatt må regne med å få.

krokus-stripe-1
Krokus, Crocus

stjerneklokke-1
Stjerneklokke, Campanula porscharskyana

helleborus-navnsort-1
Julerose, Helleborus

vaarlyng-humle-1
Vårlyng, Erica carnea
Jada, dette ER en vårblomst, men den har slektninger som er høstblomster ;)

5947387760_7de968dc14_b
Karpatklokke, Campanula carpatica
Bildet er lånt av Anja Jonsson

primula-gul-1
Primula, Primula vulgaris

perleblomst-1
Armeniaperleblomst, Muscari armeniacum

*** Husk å herde blomster du setter ut så tidlig som dette, les om herding her.
*** Her finner du flere frosttålende planter til vårkrukkene

Så, har du tenkt på frokostserveringen til humlene og de andre pollinatorene? Enten det er planter som kommer opp av seg selv i bakken eller du setter de i krukker så er det et godt bidrag til en vakker og nyttig hage :)

Ble du inspirert? Husk å like meg på Facebook og Instagram om du er der, så får du jevnlig inspirasjon utover vår og sommer!

Del


Marihøna, nydelig og nyttig. Men veit du hvordan marihønelarven ser ut?

$
0
0

Nå har marihønene våknet opp i hagen min :) Litt trøtte etter en lang søvn, men klar for ny sesong som nytte og nytedyr i Moseplassenhagen.

Marihøner er et av de insektene som de fleste synes er koselige. Vi er opplært til å like den helt fra vi er barn og de fleste tar godt vare på marihønene sine. Ikke minst fordi marihøna i tillegg til å ha et lite skummelt utseende også har en stor nytteverdi ved at de spiser bladlus.

Marihønene starter livet som egg, blir til larve, som forpupper seg og så til slutt får den den billeformen vi kjenner den som. De overvintrer som biller. Larvene ser på ingen måte ut som marihøner og de er ganske ulike hverandre også. Nedenfor finner du bilder av ulike stadier av syvprikksmarihøna. La det være en liten påminner på at det ikke bare er de insektene du kjenner igjen som er nyttige… Jeg tror mange hageeiere dreper larver på automatikk, uten å tenke over at det de dreper ikke nødvendigvis er et skadedyr. Og det er synd. For de fleste småkrypene kan godt sameksistere med oss i hagen uten at hagen blir noe styggere – og som takk gir de deg nye hageopplevelser.

Det finnes 54 arter av marihøna i Norge. Bioforsk har laget en kjempefin plansje som viser de vanligeste norske marihønene, anbefales!

.

Neste helg er det Hagemesse på Lillestrøm. Der skal jeg ha en liten visningshage, og holde foredrag rundt temaet levende hager, altså hager hvor en ønsker små hagegjester som marihøna velkommen. Les mer her. Det er mange av insektene i hagen som er nyttige, de fleste faktisk, så la gjerne marihøna inspirere deg til å skape en levende hage :)

.

Aller første bildet av marihøne er tatt av meg.
Bildene under her av egg, larve og puppe er tatt av Gilles San Martin. Ble du nysgjerrig på marihønelarver så anbefaler jeg hans flicker-samling. (Bildene lisensert med Creative Commons og lånt med tillatelse)

Coccinella septempunctata eggs

Coccinella septempunctata emergence

Coccinella septempunctata

Coccinella septempunctata pupae

Coccinella septempunctata just after emergence

Del

Årets første sommerfugl :)

$
0
0

Det har virkelig vært livlig i hagen de siste dagene. Marihøner og mystiske åmer og bittesmå fluer og bier og humler og gravid ekorn. Og sommerfugl! Tenker de har hørt at jeg skal ha foredrag og visningshage om Levende hager på Hagemessa, så nå stiller de opp som heiagjeng.  Yey :)

Dette er en dagpåfugløyesommerfugl. Du kan lese om den her.  Og du kan lese tips om hvordan få en sommerfuglrik hage her. Fru Dagpåfugløye har ligget i dvale gjennom vinteren og skal nå feite seg opp på humleblomstene (for ja, sommerfugler og humler deler gjerne buffet) og så skal hun legge egg, før hun dør. Vingene er som du ser slitne, men damen er nå flott lell?

Del

20 blomster du kan så nå som humla digger – jeg lodder ut 100 frøposer!!!

$
0
0

I dag åpner hagemessen på Lillestrøm. Jeg har en liten inspirasjonshage og holder foredrag under messen, med temaet «levende hager», altså gledene og viktigheten av å ha hager hvor man ønsker små hagegjester velkommen.  Les om levende hager her.

humle-konk400

Jeg har god kontakt med hagegrossisten Nordic Garden. Når de fikk høre jeg skulle på hagemessen for å snakke varmt om å invitere humler og andre dyr inn i hagen, så lurte de på om jeg ville dele ut noen frøposer med blomster som humlene (og sommerfuglene) kan like. Og det vil jeg jo!

Jeg har plukket ut tyve flotte blomster du kan så direkte ut i hagen og få blomstring på i år, og har fått tilsammen 100 frøposer å dele ut! Jeg trekker ut ti heldige lesere som hver får ti poser – og alt du trenger å gjøre for å delta er å like Moseplassen på Facebook. Klikk her for å melde deg på!

.

Disse frøene er valgt ut fordi de er gode matkilder for humlene, som trenger din hjelp! Vi er avhengige av at humlene bestøver blomstene på frukt og grønnsaker, for uten bestøvning kan de ikke sette frø og frukt, og dermed får ikke vi noe mat å spise. Dessverre er bestanden av humler (og bier) i reduksjon, det er mange grunner til det, men en av de er at de ikke har nok mat hele året gjennom. Du kan være med på å berge humla, og samtidig få en vakker hage, ved å så disse frøene:

20 frø som humla digger at du sår:


humleblomster-NG-8 humleblomster-NG-5 humleblomster-NG-17 humleblomster-NG-7 humleblomster-NG-4 humleblomster-NG-2 humleblomster-NG-16 humleblomster-NG-3 blomkarse humleblomster-NG-18 humleblomster-NG-9 humleblomster-NG-15 humleblomster-NG-14 humleblomster-NG humleblomster-NG-13humleblomster-NG-6humleblomster-NG-11 humleblomster-NG-20 humleblomster-NG-19humleblomster-NG-10

Konkurransen løper til og med lørdag 12. april. Vinnere blir kontaktet pr telefon og får frøene tilsendt pr post.

Del

Liljebille, hagegjesten du absolutt skal mose! (ja, selv når du vil ha en levende hage)

$
0
0

Liljebiller!
En sann pest og plage for alle liljeelskere. De er vakre, men gosj så mye ugang de kan gjøre!

Jeg prediker jo at man skal la hagen være en en plass for alle, både oss store og de mange små. Men enkelte blir for breiale og må utvises…. Disse knallrøde billene er en av de hagegjestene du skal drepe så snart du ser de. Det kan dog være litt vanskelig ettersom forsvarsmekanismen deres er å slippe seg ned fra bladet og ned på bakken hvor de blir liggende på ryggen slik at alt du ser (eller mer presist ikke ser) er den jordbrune magen. Så, skal du myrde liljebiller så må du holde ei hand under bladet, ikke prøve å plukke de fra selve bladet.

Lilebiller er vanligvis uhyre oppmerksomme og snare til å slippe seg ned, men disse to luringene var altfor opptatt til å legge merke til meg… Når jeg litt senere på dagen snakket med min mor så fortalte hun at det var helt typisk. Skal man på liljebillejakt så er det akkurat nå som er tiden, for finner du de midt i «akten» så er de langt enklere å overraske ;)

liljebille-2

Del

20 tidligblomstrende busker til glede for deg og humla!

$
0
0

Lyst på en frodigere hage som også er nyttig? Plant en eller flere av disse buskene! De gir vakker blomstring og i enkelte tilfeller deilige bær, og de gir mat til humla.

- Humla trenger nemlig din hjelp! Det lille insektet er meget viktig, og gjør ingen skade. Men dessverre er bestandene av humle (og bier) i reduksjon, og vi hageeiere kan bidra til å motvirke dette, blant annet ved å plante planter som har blomster humlene digger.

Denne oversikten viser humlefavoritter som blomstrer i april, mai og juni. Det er busker her for alle norske hager, også dere i tøft klima. Jeg har oppgitt herdighetsssoner på hver enkelt busk, det er et verktøy for å sørge for at plantene trives i hagen din. Les her om herdighetssoner og hvordan finne ut hva som er din herdighetssone. Vær oppmerksom på at enkelte navnsorter av buskene er mindre herdige enn de rene artene, men det står alltid herdighet oppgit på merkelappen så sjekk den. Har du tenkt til å ha buskene i krukker/kasser så kan de fleste busker takle det om du legger på en herdighetssone, velger så stor krukke som mulig og ideelt sett lar krukken stå under takutstikket om vinteren.

Jeg håper denne listen kan være en øyeåpner. Som dere ser er det lett å gjøre hagen både vakrere og nyttigere. Vil du plante enda flere humlefavoritter så titt litt på humleplantelistene mine, og følg med i ukene fremover, det kommer snart flere plantelister :)

- Og du, del gjerne denne artikkelen med venner! Du kjenner sikkert noen som kunne synes det var kjekt å få tips til gode planter for hagen? Jo flere som planter humlevennlig jo bedre!

Flotte busker som humla digger:

rhododendron-4 rhododendron-5

Rhododendron.
Det er et enormt utvalg av rhododendron, med alt mulig av høyder og farger og størrelse på blader og blomster. Herdighet varierer med art og kulitvar, og du finner rhododendron med herdighet opp til H5. De fleste i salg i Norge ligger vel mellom H3 og H5. Trenger sur jord for å trives.

.

rhododendron-2 rhododendron

Azalea.
Azalea er en spesifikk type rhododendron. Har samme herdighet og trivselsområde som rhododendron, og er like populær med humlene.

.

flicker-blodrips blodrips
Bilde til høyre er tatt av meg, bildet til venstre er tatt av James Gaither

Blodrips:
Herdig til H3, men kan greie H4 om den står lunt. Busken får noen riktig yndige klaser av rosa-røde blomster. Kan bli opp til 2,5 meter høy.

.

syrin-2 syrin

Syrin:
Herdighet: Opp til H7 innland, H5 kyst.
Hvit-, rosa- og lillatoner, én- og flerfarget. Finnes i både enkle og fylte utgaver, velg enkel om du skal fore humla. Høyder varierer noe på sort, kan bli fra en til fem meter høy.

.

ripsklase rips

Rips, solbær, stikkelsbær og bringebær mf:
Bærbusker er nyttige for humlene, og det er veldig nyttig for deg at humlen besøker de. Så har de glede av de på våren og du på høsten ;) Og faktisk så er blomstene på feks rips ganske søte, ikke så synlige akkurat, men absolutt dekorative om du kommer nær nok.
Herdighet varerer fra H4 til H8 på kultivar. Spør på ditt lokale hagesenter slik at du får en busk som passer for ditt nabolag!

.

ildkvede-2 ildkvede
(Bildet er en antagelse, busken var umerket, men det er iallefall en av kvedene)

Småildkvede/ Japansk ildkvede, Chaenomeles japonica
Pene fargesterke blomster i juni i ulike nyanser av orange, (mulig det finnes rosa navnsorter også)
Dette er en av flere av disse buskene som på våren gir mat til humler, og på høsten mat til deg. Småildkvede får noen små epleaktige frukter på høsten som er pene på busken, høyt elsket av fugler og flotte for matlagning.
Planten blir ca en meter høy, (i følge boka, men jeg har sett den høyere) og har noen ekstremt tornete grener.
Herdig til H5 (kilde NRK)

.

Hybridildkvede, Chaenomeles superba
Mye lik sin bror småildkvede, men med større utvalg av farger for blomstene.
Herdig til H4

.

6934363628_768b49ded1_z laubaerhegg
Bildet til venstre er lånt av Rudolf Schafer, bildet til høyre har jeg tatt selv.

Laubærhegg, Prunus laurocerasus
Herdig H3, H4 på kysten. Er nok vanskelig å få til å vokse seg stor om du er på kanten av herdighet.
Laubærheggen er ganske spesiell. I tillegg til å ha nyttige blomster så sekreterer bladene nektar! Den er derfor nyttig for humler og bier også utenfor blomstringssesongen.

.

vibernum vibernum-2
Bildet til venstre er tatt av Martina Oefelin, bildet til høyre er tatt av Jorunn D. Newt

Marskrossved, Viburnum farreri
Herdig til H4
Kan begynne blomstringen meget tidlig, i mildeste deler av landet også før mars men de fleste får vel blomstring først i mars-april. Les om Marskrossved hos NMBU Artikkelen foreslår at man heller planter duftkrossved/keiserkrossved (V x Bodnantense) fremfor marskrossved da den er mer herdig og blomsterrik. Om den fortsatt er humlefavoritt kan jeg ikke si for sikkert, men det er ganske sannsynlig.

.

vibernum-3 vibernum-4
Bildet til venstre er tatt av Suzanne Cadwell. Bildet til høyre er tatt av Kristi

Praktkrossved, Viburnum x burkwoodii
Herdigh til H4
Blomstrer noe senere enn marskrossved, liker seg på en solrik plass med god drenering.

.

flicker-sargenteple-2 flicker-sargenteple
Begge bildene er av Koichi Oda 

Sargenteple, Malus toringo, (Malus sargentii)
Herdig til H6
1,5-2 meter høy, egnet både frittvoksende og i klippet hekk.
En veldig god busk for en levende hage. Nytig for humlene på våren og med masse små dekorative frukter på høsten. Fruktene er veldig populære hos fugl mf.

.

flicker-tartarleddved-2 flicker-tartarleddved
Bilde til høyre av Leo Papandreou, bilde til venstre av Annemod

TartarleddvedLonicera tatarica
Ca to-tre meter høy, herdighet H7 (Planteguiden).
Kommer i mange ulike rosatoner, inkludert koral, og i hvit.

.

flicker-leddved-2 flicker-leddved
Bilde til venstre av Shihmei Barger, bilde til høyre av Dan Mullen

Hageleddved, Lonicera xylosteum
Herdig til H6 (kilde: Trær og busker).
Hageleddved tror jeg er en litt mindre blomsterprydet plante enn sin venn tartarleddveden. Men det ser ut til at den får flotte røde bær på høsten.

.

Buskkaprifol, Lonicera fragrantissima, er også en leddved og en god humleplante. Jeg er noe usikker på herdighet, men tror den ligger rundt H1-H2.

.

flicker-gullgyvel-2 flicker-gullgyvel
Bilde til høyre av Akos Kokai, bilde til venstre av Lynett Schimming

Gullgyvel, Cytisus scoparius
Herdig H5 innland og H6 ved kysten
Så langt jeg veit kun i denne varmgule fargen.

.

CytisusXpraecox-2 CytisusXpraecox

Praktgyvel, Cytisus x praecox
Herdig H4 innlad og H5 ved kysten
Litt flere fargevalg enn gullgyvel men fortsatt primært gultoner. Og litt annen fasong på grener, mer kaskadeform.

.

flicker-snobaerblomst snobaer
Bilde til venstre av Peter Birch, bilde til høyre er tatt av meg.

 Snøbær, Symphoricarpos albus.
Herdig til H7! Søte men nesten usynlige små rosa blomster på forsommer og sommer, lang blomstring. Flotte hvite bær på høsten, finnes også i navnsort med rosa bær. Jeg liker forresten godt å bruke denne busken som bukettfyll for store buketter, bladverket holder seg pent om den klippes ned av og til og blomstene er veldig yndige når en først ser de ;)

.

selje-1 maria-pil
Bilde til venstre er tatt av meg, bildet til høyre av Maria i Strandhuset.

Pil, Salix
Det finnes masse ulike typer pil, den norske selja er en av de. På våren får pil blomster, de fleste tar form som gåsunger. Disse er meget nyttige for humlene. Selje er å betrakte som et tre, men det finnes lavere pil-typer som er mer egnet for våre hager og balkonger.

.

flicker-skjaersmin-2 flicker-skjaersmin
Bildet til venstre er tatt av MattiaMC, bildet til høyre er tatt av Loriane DiSibatto

Skjærsmin (falsk sjasmin), Philadelphus
Herdighet varerer også her på art, men kan være opp til H6.
En høyt elsket busk blant mange, også humlene. Men obs! Det må være de enkle sortene hvor du faktisk kan se blomstens senter, ellers blir det veldig vanskelig/umulig for humlene å hente pollen og nektar.  (Dette gjelder forøvrig alle plantene).

.
.

- Utvalget av busker er gjort ut fra informasjon i boken «Plants for bees» av Kirk og Howes. Dette mener jeg er den beste kilden som er for humleplanter, (humlen er en bie og boken diffrensierer på hvilken av bietyper som liker hva).
- Dersom annet ikke er oppgitt er alle herdighetsangivelser hentet fra Norsk Hageselskaps sortsguide.Takk til Mari Anne som slo opp alle plantene for meg!
- Enkelte av bildene i denne bloggposten er lånt, naturligvis med tilatelse og tydelig kreditering. Alle bilder som ikke er merket har jeg selv tatt.

Håper listen inspirerer! Du finner som sagt flere humleblomster på stikkordet humleplanter, og husk å tipse vennene dine!

.

Del

Viewing all 39 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>